Veelgestelde vragen
Wet- en regelgeving
Kan aanbouw huis vergunningsvrij?
Een aanbouw of uitbouw kan vaak vergunningsvrij gebouwd worden. Maar voordat u daadwerkelijk een aanbouw realiseert, wil je natuurlijk weten wat de regels zijn voor een aanbouw in 2024.
Waar wordt de aanbouw gerealiseerd?
Een aanbouw aan de achterkant van de woning is bijna altijd vergunningsvrij, tot een diepte van wel 4 meter. Een aanbouw, uitbouw of erker aan de voorkant van de woning, daar moet wel een omgevingsvergunning voor worden aangevraagd.
Aanbouw zijgevel woning
Overweegt u een aanbouw aan de zijgevel van het woonhuis. Als de uitbouw 1 meter terug ligt van de voorgevel mag dit vergunningsvrij. Een aanbouw aan de zijgevel van het huis kan een ideale oplossing zijn voor een garage, atelier, of bijvoorbeeld een thuiswerkplek.
Vergunningsvrij, maar niet regelvrij
Waar moet een vergunningsvrije aanbouw aan voldoen?
- De uitbouw mag niet over de erfgrens gebouwd worden.
- Er mag geen direct zicht zijn op het erf van de buren
- De aanbouw heeft een plat dak
- Er mag geen dakterras op het dak worden gerealiseerd
- Een vergunningsvrije aanbouw mag niet hoger dan 30 centimeter boven de eerste verdiepingsvloer zijn.
- Maximale hoogte uitbouw is 5 meter
- Maximale diepte uitbouw is 4 meter
- Er mag maar een bepaald percentage van het perceel bebouwd worden. Dit kunnen wij ook voor u nakijken.
Uitbouw met de buren
Overleg altijd je bouwplannen met de buren. Verbouwen geeft altijd overlast. Bij Addon proberen we dit tot een minimum te beperken door de uitbouw in 5 dagen te realiseren. Door goed te overleggen voordat je gaat verbouwen voorkom je conflicten.
WKB verbouwingen ook voor een uitbouw?
In 2024 is de WKB (Wet Kwaliteit Borging) ingegaan voor nieuwbouw. Dit houd in dat de gemeente geen toezicht meer hoeft te houden voor de kwaliteit van een bouwwerk. Nu doet een externe kwaliteitsborger dit. Deze kwaliteitsborger wordt in het beginstadium al betrokken bij de bouw, om samen voor een hoge kwaliteit van bouwen te gaan.
Het voornemen was om op 1 januari 2025 de WKB ook in te stellen voor verbouwingen. Dit is op 6 juni met een half jaar uitgesteld door de minister. De WKB gaat per 1 juli 2025 in voor verbouwingen met een gevolgklasse 1.
Wat valt er onder gevolgklasse 1? Enkele voorbeelden:
- Bouwen van een grondgebonden woningen (met 1, 2 of 3 bouwlagen)
- Aanbrengen van een balkon
- Het bouwen van een uitbouw met dakterras (niet vergunningsvrij - zie regelgeving.
- Het aanbrengen van een kap of uitbouw als deze voorzien is van een 2e bouwlaag met verblijfsgebied
- Het optrekken van de achtergevel van een grondgebonden woning
- Het aanbrengen van een nokverhoging
Voor vergunningsvrije bouwwerken zoals een aanbouw of een uitbouw, is de WKB nog niet van toepassing. Dit zegt niet dat er niet kwalitatief gebouwd hoeft te worden. Het wordt alleen niet extern getoetst. Addon bouwt de aanbouwen volgens de eisen van het bouwbesluit 2024. Kortom, ook zonder kwaliteitsborger bouwen wij kwaliteit.
Algemene vragen
Hoe kan ik contact met jullie opnemen?
Wij komen uiteraard graag met u in contact en wij zijn te bereiken op/via de onderstaande kanalen;
- Telefoon: 0342-489600
- E-mail: info@addon.nl
Vanaf welk tarief leveren jullie een aanbouw?
Vanuit AddOn kunnen wij u al een aanbouw aanbieden vanaf € 39.250,- incl. BTW. Het exacte tarief is uiteraard afhankelijk van zaken als de afmetingen, gewenste gevelafwerking, invulling van de pui en de eventueel door u gewenste opties. Wilt u graag een indicatietarief ontvangen? U kunt deze zelf vrijblijvend berekenen/aanvragen via onze configurator.
Lichtstraat uitbouw
Wat is een lichtstraat
Een lichtstraat bestaat uit meerdere grote ramen of glazen panelen in een dakconstructie. Dit wordt vaak toegepast bij platte daken zoals een uitbouw, serres of andere ruimten. Het doel van een lichtstraat is om natuurlijk daglicht diep in de ruimte te laten binnendringen, wat zorgt voor een heldere, aangename sfeer en het gevoel van extra ruimte creëert. Naast esthetische voordelen draagt een lichtstraat bij aan een energiebesparing, doordat er minder kunstlicht nodig is. Dankzij verschillende stijlen en materialen kan een lichtstraat geheel op maat worden ontworpen, passend bij de uitstraling van de woning.